Ustvari si nov račun

Nakupovalna košarica

Zapri

V košarici ni izdelkov.

25. marca, 2021
Posted by :

Plastični lončki, ki so ostajali po sajenju hmelja v Dravski dolini, so bili povod, da sem začela razmišljati o proizvodnji biorazgradljivih cvetličnih lončkov. Danes, sedem let kasneje, je ideja postala posel, podjetje Evegreen pa počasi, a vztrajno raste in se širi. 

 

Se Vam je že kdaj zgodilo, da Vas je neka ideja tako zelo navdušila, da je bila to zjutraj Vaša prva misel, ko ste se zbudili? Tako nekako se je začel miselni proces razvoja novega izdelka pri meni. Po 14 dneh, ko me je ta evforija še vedno držala, sem začela v prostem času strukturirano iskati naveze z izbranimi strokovnimi inštitucijami ter fakultetami. Dober vir informacij sem pridobila tudi iz spleta, predvsem, kaj je že razvito na področju biopolimerov in katere države izstopajo v tem segmentu. Korak za korakom sem spoznavala dobre prakse, ki me, roko na srce, še danes toliko let kasneje navdušujejo.

Hkrati pa sem urbana vrtnarka, ki vsako spomlad skrbno nakupuje v lokalni ekološki vrtnariji eko sadike zelenjave. Se je tudi Vam kdaj zgodilo, da ste med zasajevanjem mladih sadik kakšno sadiko nevede poškodovali? No, to se meni dogaja vsako leto. Nato pa so tukaj še t.i. vrtni zajedavci, ki takoj, ko sadiko zasadim, najdejo pot do mlade korenine in jo pojedo. In proces ponovne nabave in ponovne zasaditve se ponovi.

Rešitev je bila na dlani: Kaj ko bi bile vse eko sadike zasajene v eko lončke, ki se ne bi le zasadili v zemljo, ampak bi po zasaditvi postali učinkovito ekološko gnojilo? Super ideja!

 

A hkrati me je zaskrbelo, se to res da izvest? Takšnih materialov ni na trgu. Kljub temu se je mož po večerih lotil iskanja možnih dobaviteljev, a rešitve nisva uspela najti. Sva pa dobila negativne odzive od več kot 35 kontaktov, ki pa so v nama prepoznali konkurenco in so nama to tudi direktno povedali. To nama je resnično dalo dodatnega zagona.

Če rešitve ni, si jo ustvariš sam. Kako? Tako, da nabaviš najboljši približek materiala, dodaš lesno moko in izdelaš prve vzorce t.i. MVP ( Minimum Viable Product). Sledila je odločitev. Ker je bil začetek meseca decembra sva si zamislila darilne sete z izbranimi ekološkimi zelišči ter izdelek lansirala.

Samo v desetih dneh sva zbrala 720 naročil, domačo kuhinjo za 14 dni spremenila v tekočo proizvodno linijo ter se 5 dni zapored predstavljala na novoletnem sejmu v centru Slovenj Gradca. Verjeli ali ne, pozabila sva le na eno najpomembnejših pravil in sicer izdelka sama pred prodajo sploh nisva stestirala. Rezultat: po dveh mesecih zasaditve so se takratni eko lončki razpočili kot pomaranče, najhujše pa je bilo, da sploh nisva vedela, komu vse so bili darilni seti namenjeni, saj naši kupci v tem primeru niso bili naši končni uporabniki.

 

Danes, 5 let kasneje je pred nami 5 verzija lansiranja novega, izboljšanega Evegreen sadilnega lončka. Zato vabljeni k prednaročilu ter ogledu predstavitvenega videa.

Eva Štraser

Ustanoviteljica in idejna vodja podjetja Evegreen d.o.o.
Back to Top